Backorder (Ön Sipariş) Nedir? Nasıl Gelişmiştir?

Backorder, en yalın hali ile Ön Sipariş olarak tanımlanabilir. Yani, sahipli bir alan adı için “silindiği an benim adıma kaydet” komutu vermektir.

Alan adı piyasasında Backorder kavramı SnapNames.com tarafından 2000’de piyasaya sokulmuştur. İlk açıldığında sistem; sizin için alan adını takip ediyor ve düştüğü an sizin adınıza kaydetmek için hızlı bir şekilde harekete geçiyordu. 1 alan adına sadece 1 kişi backorder yapabiliyordu. Bu yüzden, nasıl bir alan adı boştamı diye bakarız ve koşarız kaydetmek için? aynen snapnames.com’dan backorder işlemi yapmak böyle bir şeydi.

Tabii, sistem piyasa tarafından benimsenip piyasa içerisinde piyasa yaratmasından ötürü backorder oyuncularının sayısı günden güne artmaya başlamıştı. Pool.com güçlü bir rakip olarak piyasaya giriş yaptı fakat kullandıkları kredi kartı onay sisteminin ülkemiz bankaları tarafından desteklenmemesi ve de banka transferi dışında ödeme yöntemi bulunmamasından ötürü Türkiye’de ki müşterileri için pek kullanışlı olamadı. GoDaddy basit bir backorder sistemi ile piyasaya giriş yaptı. Fakat bu sistem kendi bünyesindeki alan adını dahi kaçırabilitesi olan bir sistemdi. DotReg DomWish adında bir sistem ile GoDaddy stili girişini yaptı fakat bu girişten öteye gidemedi.

Piyasaya yeni bir soluk getiren firma Enom oldu. Enom, SnapNames.com’un “1 alan adına 1 backorder” kuralını yıkarak 1’den çok kişinin ön sipariş vermesine imkan tanıyan bir sistem geliştirdi. Bu sistemde, alan adı için ön sipariş veriliyor ve Enom Drop Club tarafından kaydedilmesi ardından eğer ön sipariş veren kişi sayısı 1’den çok ise bu kişiler açık arttırma yöntemi ile alan adını sahiplenmek için birbirleriyle yarıştırılıyor. Böylece günümüzde uygulanan ön sipariş sistemi de şeklini almış oluyor. (Enom daha sonraları NameJet.com’a dahil olduğunu açıklayıp Drop Club sitesini kapatmıştır.)

Tabii tek değişim ön sipariş sisteminde olmadı. SnapNames.com tamamen teknolojisi ile bu işi yapıyordu.  Geçen zamanda alan adı yazman firmaları ile ön sipariş firmaları anlaşmaya başladı. Bu doğrultuda şöyle bir durum ortaya çıktı; alan adı hangi firmada kayıtlı ise onun anlaşmalı olduğu ön sipariş firmasından sipariş veren kesin sonuca ulaşacak. Fakat alan adı anlaşmalı olunan ön sipariş firmasında işlem görmemişse diğer ön sipariş firmalarına şans doğacak. Nitekim bu iş şu anda bu şekilde yürüyor. Hangi alan adı yazman firmasının hangi ön sipariş firması ile anlaşmalı olduğunu bir başka yazımda sizlerle paylaşacağım.