URL Düzeni Nasıl Olmalı?

Bugün karşımızda Waterloo, Kanada’dan Alex Black’in sorduğu güzel bir soru var.  Alex’in sorusu parçalayıp tek tek ele alacağız. “Görünüşe göre URLde konu ile alakalı anahtar kelimeler kullanmak çok faydalı”, hemfikiriz. “Acaba Google dosya yolundaki anahtar kelimelere mi yoksa dosya adındaki anahtar kelimelere mi daha fazla önem veriyor?”
Örneğin;
http://example.com/tools/hammers/acme-metal-pounder
http://example.com/tools-hammers-acme-metal-pounder
[horlama sesleri çıkararak] ah, affedersiniz. Neyse, şayet sizde soru esnasında uyuya kaldıysanız sizler için örneği biraz daha somutlaştırayım . Kullanılan kelimelerin dosya yolunda mı olmasını isterdiniz (sektör-sektör) yoksa bütün bunların dosya isminde birleşik olduğu bir sistemi mi tercih edersiniz? Bence cevap ikisi arasında pekte bir fark olmadığı. Aslına bakarsanız bu üzerine sorular sorabileceğiniz ve deneyler yaparak neyin işinizi göreceğine karar verebileceğiniz bir örnek.

Konuya birde kullanıcı gözüyle bakalım. Bir kullanıcı muhtemelen araçlar / çekiç kategorisi / çekicin çeşidi şeklinde bir linki tercih eder. Çünkü eğer diğer yöntemi dener ve tools-hammers-acme-metal-pounder şeklinde bir linkle kullanıcının karşısına çıkarsak, bu bir çok insana -özellikle bilgili insanlara- spam gibi görünebilir. Ayrıca herkesin bildiği gibi ne kadar tire kullanılırsa o kadar kötü sonuçlar elde edilir. Zira kullanıcılar linke tıklamaz çünkü onların gözünde bahsi geçen link sağlıklı bir sonuç değildir.
Sonuç olarak, kullanıcıya düzgün bir şekilde kategorileri tarif edebilecekseniz, dosya yolunu tercih etmeniz daha mantıklı . Arama sıralamaları konusunda ise ikisinin arasında bi’ fark olduğunu düşünmüyorum  fakat dediğim gibi diğer seçeneği denerken dikkatli olmanız gerekiyor zira insanlar tirelerden oluşan bir linke tıklamak istemeyebilir.

Satın Alınmış Bir Alan Adının Geçmişi Google’ın Alan Adına Yaklaşımını Güven Konusunda Etkiler mi?

Matt Cutts videolarından daha önce sizlerle paylaştığım olmuştu. Şimdi paylaşacağım videoda Matt Cutts, alan adları konusunda hassas bir noktaya değinmiş. Videonun altında Türkçe çevirisi bulanmaktadır.

Günün sorusu Yorkshire’da oturan Dave Shuts’tan geliyor:
Dave 7 ay önce aldığı alan adının arama motoru sonuç sayfasında bulunmadığını söylüyor. 2000’den beri sitenin çeşitli sahiplerinin olduğunu- Oz adında bir firma tarafından kullanıldığını, sonradan reklam sayfası olarak işletildiğini daha sonra da 4 yıl boyunca bir şirket tarafından satılık listesinde görüldüğünü belirtiyor ve soruyor: Bu alan adı Google ile güven problemleri yaşıyor olabilir mi ya da yaşayacak mı?
Peki. Dave sanıyorum ki bu soruya cevabım evet olacak.
Genel olarak söylemek gerekirse bir alana adına 7 aydan uzun bir süredir sahipseniz ve alan adını aradığınızda hatta tam linki www.ornekalanadi.com şeklinde yazdığınızda bile Google’da görülmüyor ise Google ile ilgili bir güven problemi olduğu sonucuna varmanın peşin hükümlü bir çıkarım olacağını sanmıyorum. İlk olarak söylemek gerekirse belki de olağan dışı ya da anlaşılması zor bir ülke koduna sahiptir. Linkleri bulmakta güçlük çekiyor olabiliriz.
Fakat alan adını gösteren linkleri tam olarak biliyorsan ve 7 ay geçmesine rağmen hala göstermiyorsak, ortada bir şeyler dönüyor olabilir. Durumu anlaman için bir spamci gibi davranalım.
Tamam şu an siyah şapkalarımızı taktık. Ne yapacağız? Bir alan adı alacağız.
O alan adını yerle bir edecek duruma getirene kadar başka hiç bir arama motorunun güvenemeyeceği hale getirene kadar kullanacağız.
Ve eğer yeterince kötü bir adamsanız bu alan adını karşındakine güvenen bir müşteriye satacaksınızdır.
Eğer bir alan adı alacaksanız yapacağınız şey onunla ilgili küçük bir araştırma yapmaktır.
Archive.org ’tan bunun daha önceki kullanımlarında bir porno sitesi olup olmadığını araştırabilir, daha önceden, spam içeren aksiyonlara dahil olan birisinin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Aynı zamanda alan adını Google’da aratabilirsiniz ve eğer arama sonucunda çıkmaz ise bunun iyi bir sebebi vardır.
Belki birisi sıfır içerik ya da robots.txt ile alan adını bloke etmiştir.
Fakat bunlardan hiç biri söz konusu değilse ve link şekil ya da form şeklinde bile görünmüyorsa karantina altına alınmış olabilir.
Sonuç olarak daha önce vukuatlı gibi görünen ya da spam amaçlı kullanılmış gibi duran bir alan adını almadan önce, Google’da görünüp görünmediğini bir kontrol edin.
Böyle bir durumda zor duruma düşmeyeceğinizden ötürü spam aksiyonuna dahil olan alan adının sahibi avantaj sağlamak için siz yerine başka kişiler bulmak durumunda kalacaktır.

2004 öncesi kayıtlı alan adlarında farklı pagerank hesaplaması mı yapılıyor?

Matt Cutts yalanlıyor, fakat kıkırdayarak 🙂

Söz konusu Google olunca hepimiz haliyle Matt Cutts’ın avcuna bakmak durumunda kalıyoruz. Geçenlerde sorulduğu için bu soruyu cevaplamış, ama bu bile bazı site sahiplerine yeterli gelmemiş. Her nekadar videoda gayet net şekilde öyle birşey olmadığını belirtse de kıkırdamaları ve rahat rahat kahvesini yudumlaması gerçekten bazı insanlarda, birşey saklıyor havası yaratıyor. Bakalım siz ne diyeceksiniz;