Araştırmanın Hedefi
- Lider arama motorları Google ve Bing’in sitelerin sıralanmasında göz önünde bulundurdukları faktörleri sunmak
- Arama motoru optimizasyonuna bilimsel yaklaşarak yeni teknikler getirmek
- Araştırmadan elde edilen sonuçları yorumlamak ve kullanılan verileri paylaşarak daha çok yorumlanmasını ve gelişmesini sağlamak
Yöntem
- Google Anahtar Kelime Aracı aracılığıyla çeşitli kategorilerden 11,351 Google & Bing arama sonucu toplandı.
- Araştırma sırasında sadece ilk sayfa sonuçları -yani genellikle ilk 10- ele alındı ve video, resim vb. sonuçlar göz ardı edildi.
- Tüm aramaların metrik olmasına özellikle dikkat edildi. Örneğin .gov alan adlarıyla ilgili bir kıyaslamada şayet sonuçlarda hiç .gov alan adı yoksa, o sonuç araştırmada kullanılmadı.
- Verileri sıralamada – standart olan ve bizimde çok başarılı bulduğumuz- Spearman’in bağlılaşım katsayısını kullanıldı. Bu seçim hakkında detaylı bilgiyi buradan ve buradan bulabilirsiniz
Sonuçlar tablolar, grafikler ve direkt veri ile sizlere sunulmuştur;
Örneğin ;
Mükemmel etki eden bir faktörün 1.0 ve etkisiz bir sonucun 0 olduğu öngörülerek yapılmış bir grafik. İlerde göreceğiniz üzere, neredeyse araştırmanın tüm sonuçları -0.2 – 0.35 arasına düşüyor. Ayrıca araştırma, sonuçlardaki standart hataları da kapsamakta fakat toplanan verilerin fazlalığından ötürü bu grafikte görülmemekte. Araştırma sayesinde çok güvenilir istatistikler elimize geçti .
Bu tür istatistiksel analizlerde bilmeniz gereken önemli bir noktada, bir verinin illede diğerinin nedeni olması gerekmediği. Örneğin, yağmurun yağmasının nedeni şemsiye taşıyan insanlar değildir.
Negatif Faktörler
Araştırmada da göreceğiniz üzere, bazı verilerin bağıntıları olumsuz. Bu da demek oluyor ki, sıralamada yerimizi yükselten faktörler olduğu gibi, olumsuz yönde etkileyenlerde yok değil.
- Gördüğümüz üzere jenerik diye de tabir edilen, arama sorgusuyla birebir uyan alan adları kendinden söz ettiriyor. Sanırım Google’ın bu konuya Bing’den daha çok önem verdiğini görmek birçok SEO’yu şaşırtmıştır.
- Tire barındıran tam uyumlu domainler ise üsttekine göre daha az performans sergiliyor, her ne kadar birçok insan tarafından aksi iddia edilse de.
- Arama sorgusunu bünyesinde barındıran herhangi bir alan adında sıralamaya negatif bir etkisi yok ( Örn: Aranan kelime=kedi ve bulunan sonuç ahmetmertinkedisi.com)
Tam Uyumlu Alan Adlarında Uzantının Önemi (Örn: arabafiyatları.com)
- Gördüğünüz üzere, tam uyumlu alan adlarında liderlik .com uzantısının, diğerleri maalesef aynı performansı gösterememiş.
- Görünüşe göre Bing, aşırıya kaçmadan .com dışındaki uzantılara daha ılımlı yaklaşıyor.
Subdomainlerdeki Keywordler
- Aranan kelimenin direkt alan adının bünyesinde bulunması, subdomainde bulunmasından daha etkili .
- Bing eskiye göre bu konuda daha tutucu davranıyor. Fakat sonuç fazlalığına göre hala öndeler (Google: 673 iken Bing: 1,394)
Sayfadaki Keyword Kullanımı
- Resimlerdeki ve linklerdeki alt tagı kullanımının iki arama moturundaki geri dönüşüde gördüğünüz gibi muazzam, mutlaka kullanılmalı
- Anahtar kelimeleri linkte kullanmanın özellikle Google’da çok büyük avantajı var, lakin direkt yazıdan kopyalanmaması gerekli
- Grafikte 0ın bulunduğu yere dikkat ederek hareket ediniz.
- Görünen o ki bugünlerde herkes başlığı optimize etmiş (Google: 11,115 & Bing: 11,143), burada ayrım yapmak çok zor
- Kısa özet: Site içi optimizasyon öyle söylendiği kadarda önemli değil
Linkler Hakkında
- Görüldüğü üzere linkler algoritmalar için hala en önemli faktör.
- Bing bu konuda Google’a göre daha toy bir tutum içinde, fakat geçen yıldan bu yana bir gelişme yok değil.
- Herkesin üstüne basa basa söylediği gibi, önemli olan link sayısı değil, linkin kaynağı.
- Rakamların bu denli yüksek olması Linkscape’i kullanışlı bir araç kılıyor !
Uzantıların Önemi
- Grafik gösteriyor ki, Matt Cutts, .gov, .edu, .info gibi domainlerin herhangi bir avantajı bulunmadığını söylerken pekte yalan söylemiyormuş
- .Org uzantısından alınan verim şaşırtıcı. Bu siteler daha fazla mı backlink alıyor yada daha az mı spamde kullanılıyor, yoksa ticari amaçla pek kullanılmadığı için mi böyle bir verim alınmış bilinmez
- Sakın yukarıdaki tam uyumlu alan adlarında com’un performansını unutup buraya bakarak .com dan uzaklaşmayın, en azından kullandığınız alan adının .com uzantısı da elinizde bulunsun
Alan Adının, İçeriğin ve Linkin Uzunluğu
- Özellikle Bing’de, linkleri oldukça kısa tutmak çok çok önemli
- Alan adını uzun seçmemekte çok fazla olmasa da fayda var
- İçeriğin uzunluğu iki arama motorunda farklı tepkimelerle karşımıza çıkıyor. Buda Matt Cutts’ın “Arama motorları için sayfayı içerikle doldurmaya çalışmayın. Arama motorlarıda tıpkı kullanıcılar gibi sitenin kullanışlı ve alanında bilgilendirici olmasına önem veriyor” sözünü doğruluyor
Anasayfalar
- Bing’in Google’a göre ana sayfalara karşı daha basmakalıp bir tavır takındığını görüyoruz, arada neredeyse 2 kat fark var.
Text Linkler Hakkında
- Aynı alan adından birden fazla link sağlamak pekte işe yaramıyor
- Bir çok siteden link sağlamak ise, en iyi oranlı verilerimizden biri
- Bing, geçmişe göre text linklere daha fazla Google gibi yaklaşıyor.
Sonuç Olarak; En Fazla Etki Eden Faktörler
- Backlink konuları hala diğer mevzulardan kat kat önemli durumda
- Jeneriklik veya Tam uyum hala güçlü bir faktör
- Google & Bing büyük ölçüde aynı, dolayısıyla 2 farklı arama motoru için iki sayfa yapmak gibi çılgınlıklar mantıksız
- Bing geçen yıldan bu yana büyük ölçüde Google’a benzemeye başlamış (Yoksa Google mı Bing’e benzemeye başladı demek mantıksız olur )
Çok Yaraylı bir döküman çeviri ve paylaşım için tşkkler yıldırım
Güzel veriler. Teşekkürler.