Dünkü yazımdan sonra yorumcular, Sahibinden A.Ş.’nin önceki ve halen devam eden bazı davalarına dikkat çekti. Sahibinden A.Ş. daha önce bir kaç davayı kazanmıştı. Milyonlarca kişinin kullandığı bir ilan terimi üzerinde, bir şirketin tek başına hak sahibi olması doğru mu?
Öncelikle, bu konun sıradan bir marka ihlalinden çok farklı olduğunun altını çizmek istiyorum. Burada tartışılan, Microsoft gibi uydurulmuş bir marka veya ikincil anlamında kullanılan bir sözcük değil. Bugün hangi gazetenin ilan sayfasını açarsanız Sahibinden diye verilmiş ilanlar görürsünüz. Ortada Sahibinden A.Ş. diye bir şirket yokken, insanlar SAHIBINDEN diye ilanlar veriyordu. Bu sözcüğün İngilizce karşılığı olan “for sale by owner” yüzlerce internet sitesi tarafından kullanılıyor ve forsalebyowner.com’un sahibi bunlar üzerinde bir hak iddia edemiyor.
Son 2 yılda Sahibinden A.Ş. alan adlarıyla ilgili 6 dava açmış. Bunlar sırasıyla; e-sahibinden.com D2008-1819, sahibindenara.com D2009-0101, sahibimden.com D2009-1541, sahibinden2.com D2009-1649, sahibindenbak.com D2010-0556 ve sahibimden.net D2010-0944.
Dava kararlarını okuduğumuzda sahibindenara.com’un site görüntüsü benzediği için devredildiğini görüyoruz. Elimde bir ekran görüntüsü olmadığı için yorum yapamıyorum. e-sahibinden.com ise alcamsatcam.com adlı bir ilan sitesine yönlendirildiği için, alan adının devrine karar verilmiş. Oysa bunun e-hotels.com gibi jenerik bir alan adını, başka bir otel sitesine yönlendirmekten fazla bir farkı yok. Aradaki tek fark Amerika’da hotels.com’un marka başvurusu red edilirken, Türkiye’de bu konuda kurumlar yeterli duyarlılığı göstermiyor.
Sahibimden.com’un devir gerekçesi ise bu alan adının satış ilanında sahibinden.com ile benzerliğin vurgulanmasıymış. Hakem, bunu kötü niyet unsuru olarak kabul etmiş ki bunda haklılık payı olabilir. Sahibimden.net’in davası ise hala devam ediyor. Bu site şu anda açılmıyor. Dolayısıyla diğer davada belirtilen unsur, bunun için geçerli gözükmüyor. Davası süren bir diğer alan adı ise www.sahibindenbak.com, açıkçası ben bu sitenin şikayet edenle hiç bir benzerliğini bulamadım.
Medya bu konuda ne yazık ki duyarsız. Ülkemizdeki tüm internet girişimcilerini ilgilendirmesine rağmen, henüz bu konuyu bloguna taşıyan da olmadı. İki davanın sonucunu da sizlerle paylaşacağım.
Not: Önümüzdeki hafta, uyuşmazlıkla ilgili dikkatli olmanız gereken noktalara değineceğim.
sahibinden2.com bizim sitemizdi. Sadece araba ilanları vardı. Avukatı aradı. ama fazla uğraşmamak için kendim devrettim. Dediğinize katılıyorum. sahibinden türkçe bir kelime ama daha önceki isimlerde almış görünüyor. hatta sahibinden kelimesinde 2. sırada biz çıkıyorduk okaar iddalı olmadığımız halde amatör bir siteydi.
Bilgi iiçin teşekkür ederim. Konu hakkında sizinle detaylı görüşmek isterim. Eğer sizin içinde uygunsa bana ulaşır mısınız?
Konu aslında çok detaylı fakat yüzeysel olarak sahibimden.net olayına bakmak gerekirse. Bu site çalışan bir siteydi. Fakat neden dava sonrası yazman tarafından askıya alındı? Bildiğim kadarıyla WIPO davalı alan adlarını askıya almıyor. Yazman bu alan adını askıya aldıysa, bu hakkı nerden elde etmiş çok merak ediyorum?
Ayrıca sabibimden.net alan adı sahibi lütfen bana ulaşsın. Dava hakkında burda birlikte konuşalım.
Ne kadar saçma anlamsız bir olay değil mi?
Eğer sahibinden kelimesini o sirket cikardiysa gitsin tüm gazetelerdeki sahibinden kelimesini kullanarak ilan verenlere tazminat davası açsın.
çok komik !
madem kimsenin bu kelimeyi kullanarak site açmasını istemiyorsun seni rahatsız edebilecek tüm domainleri alacaksın…
Değerli yazar sanırım sıra şimdi sahibindenilan sitesine geldi. 2004 yılından beri faliyetini sürdürdüğüm sayfam için sahibinden sayfası tarafından şikayette bulunuldu. Sahibinden gibi genel bir kullanımı olan bir kelimenin nasıl olurda hak iddea edilebilir haline geliyor olabilmesi hayret verici.
Merhaba iyi günler,
Sahibinden.com sitesini anlamak mümkün değil. Sahibinden kelimesi genel bir kelimedir. Ve sahiplenecek bir yanı yoktur. Yani anonimdir. Bugün Sahibinden.com sadece sahibinden ibaresi ile markalıdır. Bu demek olmuyor artık sahibinden ile ilgili bir marka üretilmeyecek. Tpe sitesinden baktım. Onlarca markaya itiraz ediyorlar. Örneğin haksahibinden, sanalsahibinden, sahibindenal, sahibindenmarkalar.com.tr, sahibindentekne, sahibi, sahibimizden vs buna benzer onlarca markaya itiraz ediyorlar. Oysa yaptıkları itiraz ne denli mantıksız olduğunu bu işi bilenler biliyor. Bu sitede karşı neler yapılmalıdır lütfen herkes görüşünü söyleyebilir mi?
merhabalar;
eskisahibinden.com alan adının sahibiyim. Şimdi biz bu siteye bir ilan scripti alıp yayınlamak istiyoruz ama diğer sitelerin başına gelen gibi bizimde sitemizin başına gelir mi?
sahibinden.com sitemizi ve sitemizin içeriğini kendisine devretmemizi ister mi? Sahibinden.com bizim sitemizden bir hak iddaa etmemesi için bu konuda neler yapılması gerekir?
nelere dikkat etmeliyiz?
kesin gelir bizdesahibinden.com da benim sitemdi sahibinden yüzünden bende kapatmak zorunda kaldım türkiyedeki tek (sahibinden)ismi bu adama zimmet yapılmış