Ülkemizde Alan Adı Piyasası

Başlığı okuduğunuzda eminim ki şunu demişsinizdir: “Türkiye’de Alan Adı Piyasası mı varmış?”. Haklısınız piyasadan söz etmek pek mümkün olmasa da 2011’in bu anlamda çok kötü geçtiğini düşünmüyorum. tatil.net ucakbileti.com gibi 6 haneli rakamlarla yapılan satışların yanısıra standart jenerik alan adı ihalelerinde 4 haneli rakamları sıkça görür olduk. 2012’de de benzer şekilde devam ediyor. Piyasanın oluşması için ilk eşik alım satımların artması.

Aslına bakarsanız piyasayı oluşturmak bizlerin elinde. Bu konuda nokta.com’un çabalarını takdir etmemek mümkün değil. Alan adı satış sitesinin ardından 2012’de alan adı kiralama servisini açan nokta.com eminim ki benzer projelerle piyasa oluşmasına katkıda bulunmaya devam edecektir.

İkinci eşik ise, jenerik alan adları kullanan projelerin çoğalması. Bu bağlamda piyasa oluşmasına katkısı bulunduğunu düşündüğüm diğer firmalar ise imza.com ve genel.com. indir.com, piyasa.com, oyna.com, ikinciel.com ve nakliyat.com gibi jenerik alan adları ile sektöre giriş yapan 2 firma, kısa sürede alan adının önemini yaşayarak ve yaşatarak, herkese örnek oldu. imza.com kurucu ortağı Hasan Yaşar‘ın 3 Mart 2012 tarihli twitter mesajı: “Sitelerimiz google kendi kelimelerinde 1. sayfaya geldiler. indir, oyna ve nakliyat. Tüm ekibime ve katkısı olan herkese teşekkürler.”  Daha önce arama motorları sıralamasında faktörlerle ilgili seomoz makalesi paylaşmıştım, okumayanlar varsa mutlaka okusunlar.

Bu gibi örneklerin artması ile umarım 100binlerce tl reklam ve 10binlerce tl arama motoru optimizasyonu (SEO) bütçeleri olan milyon tl cirolara sahip dev firmalar 15 liralık alan adları ile işe girişmek yerine jenerik alan adları ile işe başlarlar. Bunun en güncel örneği Doğan Online AltinciCadde.com alan adı ile dikey bir e-ticaret girişimi ile karşımızda. Eve dair ürünler satan bu web sayfası için jenerik bir alan adı alınsaydı hem kendileri için hem de alan adı piyasasının oluşması adına eminim çok daha yerinde olurdu. Marka olarak alan adının önemine daha önce bir yazıyla dikkat çekmeye çalışmıştım.

Üçüncü eşik olarak gördüğüm diğer bir nokta ise ikinci el alan adı alım satım yapabileceğimiz Türkçe bir platformun hayatımıza girmesi. 2006’da ben bu konuda küçük bir adım atıp bir site açmıştım fakat daha sonra kullanılmadığı için kapatmak durumunda kaldım. Şu an bu konuda ciddi bir boşluk var. Kişisel portföy sayfaları ne yazık ki kullanışlı değil. Ayrıca güvenlik endişesi hem alıcı hem de satıcı taraflı ciddi bir sorun. (Bknz: escrow) Bu konuda girişimci arkadaşlara ipucu vermiş olayım 🙂

Beni twitterdan takip etmek için tıklayın.

Share

“Ülkemizde Alan Adı Piyasası” üzerine 2 yorum

  1. Alan adı diye bir piyasa Türkiye’de asla olamaz, nedeni ise alan adlarının bir kaç kişi ve kurumun tekelinde olması.

  2. Acaba ingilizce domainlerin en iyileri kaç kişi de toplanmış diye sormak gerekir. Türkiye’de domain sahiplerinin öğrenmesi gereken çok şey var. Zamanla piyasa da oluşacak. Bu kadar polemik yapılacağına, keşke herkes nokta veya kıvılcım gibi erkenden pazara giriş yapmış olsaydı. 1000 tane domain register edemiyor olabilirdiniz fakat 1 domain için de mi paranız yoktu? Biraz emeğe saygı!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.