Girişimlerin Domaini Ne Olmamalı?

Popüler olan soru aslında tam tersi: “Girişimimin Domaini Ne Olmalı?”

Bunu anlattığım yazılarım olmuştu. Önümüzdeki dönemde daha da derinlere inerek tekrar tekrar üstüne düşeceğim. Fakat ne olmaması gerektiği eminim kafanızda çok daha iyi şekillenecektir.

Öncelikle hatalı seçimlerden örnekler verelim.

  • DogumGunleriPastasi.com olmaz, doğrusu DogumGunuPastasi.com

  • Marangozcu.com olmaz, doğrusu Marangoz.com

  • Finndik.com olmaz, doğrusu Findik.com

  • Depresyonn olmaz, doğrusu Depresyon.com

  • istikl.al olmaz, doğrusu istiklal.com

  • Gumush.com değil, gumus.com

1- İsim uzantı ile birleştirilmemeli: Diğer bir deyişle domain hack kullanılmamalı. Domaininizi istiklal.com yerine istikl.al yaparsanız, sitenizin adını duyduklarında insanların çoğu .com’a gidecektir. Zira bir marka duyulduğunda zihinlerinde ilk beliren uzantı .com’dur. Domain hack kullanan girişimlerin çoğu sonradan isimlerinin .com uzantısını almak zorunda kalmıştır.

2- Markalaştırması zor olan uzantılar olmamalı: .com dışındaki uzantıların markalaşabilitesi .com’a oranla düşüktür. Cümlemi okur okumaz 5 adet .com dışında marka geliyor mu aklınıza? İşte sebebi bu.

3- Eposta sorunu çıkartmamalı: Muracat.com yerine Murac.at aldınız diyelim. info@murac.at domainini telefonda müşterinize nasıl ileteceksiniz? Aynı durum 1 harf ekleyerek türetilen domainler için de geçerli. info@finndik.com, info@iskelee.com gibi adresler mutlak eposta kaybı yaşayacaktır.

4- Terim uydurulmamalı: DogumGunleriPastasi.com gibi bir ismi kullanırsanız, insanların zihinlerinde olmayan bir terimi türetmiş olursunuz. Kullanıcılarınızın önemli bir kısmı bunu DogumGunuPastasi.com algılayacak ve yanlış siteye gidecektir. Benzer şekilde marangozcu, bakkalci, manavci tarzı uydurulmuş durumlarda da önemli trafik kaybı yaşanacaktır.

5- Telaffuz edilemez olmamalı: Radyoya reklam verdiniz ya da tele pazarlama yapıyorsunuz “Fındık nokta kom’da 1 alana 1 bedava”. Bunu duyan finndik.com’a değil findik.com’a gidecektir.

6- Olumsuzluk içermemeli: iftira.com, sahtekar.com vd. güzel isimler olarak gözükse de olumsuzluk taşıdığı için insanlar üzerindeki etkiside olumsuz olacaktır.

7- Hatırlaması zor olmamalı: Kısalık, telaffuz edilebilirlik, terim, jeneriklik vd. etkenler ne kadar doğru seçilirse, hatırlaması o kadar kolay olacaktır. Müşterileriniz gün içerisinde duyduğu domaininizi bilgisayar başına geçtiğinde hala hatırlayabiliyor olmalı.

 

Girişimci olmak, iş kurmak kolay değil. Çok büyük emek istiyor. Tırnaklarınızla inşaa etmeye çalıştığınız girişiminiz için doğru ismi seçmelisiniz. Unutmayın alan adınız, sizin markanızdır. Bütçenizin yettiği en iyi alan adı ile girişiminize başlayın ve işinizi büyütünce daha iyi bir alan adına terfi etmeyi hedefleyin.

Son not: Girişiminiz belli bir yol kat etti ve markalaştı.. Domaininizi yükseltmek tercihiniz olmasa dahi muhtemel rakibinize büyük bir fırsat vermemek için alım yapmalısınız.

 

“Girişimlerin Domaini Ne Olmamalı?” için bir yorum

  1. Almak istedigim bir alan adi vardi .org uzantisi icin satici 70000 dolar isteyene kadar sizinle ayni fikirdeydim. Bu yuzden bende alanadi turetme yoluna gittim, ardindan da marka tescili yaparak .com.tr uzantisini aldim.
    Com, net, org uzantisi hala satilmayi bekliyor 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir